Fát az Óvodáknak, Fát a Gyermekeknek!

Révbe ért a faültetési program!

Ezt az akciót idén 2023. január elsején indítottuk az útjára. A záró esemény emelkedett hangulatú perceket hozott, amikor a kis óvodások vidám énekszóval, tánccal, sőt műanyag lapátjaikkal végzett ásásukkal kápráztattak el bennünket. Tíz tagóvoda, öt bölcsőde részesülhetett az elültetett 49 fából és a 17 árnyékolóból. Egy jövőbe mutató kezdeményezést indítottunk el azzal, hogy itt a gyerekekkel együtt ültethettük el ezeket a fákat, melyek akár negyven év múlva is szolgálják az akkori ovisokat. Jó volt részesének lenni ennek a csodálatos sikert hozó akciónak. Az anyagi lehetőségeiktől függetlenül köszönjük, minden segítőnknek, hogy mellénk álltak.

Barta Endre, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere:

Ismét köszönetet kell mondanunk, hiszen közel ötven fa és árnyékolók kerülnek kihelyezésre az intézményeknek az udvaraira. Elismerés illeti a szervezőket a jó célok kiválasztásáért és a megvalósítás precizitásáért. Egy ilyen folyamat több összetevőből áll, hiszen Petrás Gáborék csapata már hosszú évek óta bizonyítja, hogy sok mindenben lehet rájuk számítani, s ezt nyilván észreveszik a támogatók, partnereik is. Fontos, hogy nem csak kiválasztanak egy célt és azt valahogy megvalósítják, hanem mindig a legnagyobb precizitással teszik, s nyilván minden évben igyekeznek arra is odafigyelni, hogy mire van leginkább szükség. Ez idén is sikerült, hiszen, ahogy az egész világot, Dunaújvárost sem kíméli a klíma változása, s emiatt számos olyan fa pusztult ki, amely korábban nagyon jól érezte magát. Nyilván ezeknek a pótlása városi szinten is megtörténik, de azért óriási segítség nekünk, hogy ezt a közel ötven fát elültetik a bölcsődék és az óvodák udvarán, amelyek árnyékait a gyermekek élvezhetik majd, de nemcsak fákkal, hanem árnyékolókkal is gazdagodtak az intézmények. Nagyon köszönöm az akciócsoportnak, hogy idén is ilyen remek dolgot alkottak, s természetesen minden támogató partnernek, a cégeknek, s mindenkinek, aki hozzájárult ennek az akciónak a sikerességéhez.

Az egyik legszebb pillanat volt, amikor maguk az óvodások láttak játékosan a faültetetéshez....

Tóth Imre több szempontból is érintett. Úgy is, mint a jótékonysági akcióiról is ismert Carissa SE elnöke, másrészt az operatív feladatokat ellátó akciócsoport lelkes tagja:

Ünnep volt a mai nap, hiszen egy olyan kezdeményezésünk ért a révbe, amit már régóta dédelgettünk a jótékonysági szervezetünkkel. Az egyik legszebb pillanat volt, amikor maguk az óvodások láttak játékosan a faültetetéshez. Egyrészt föl akartuk hívni a figyelmet a klímaváltozás következményeinek a hatására, másrészt a fák jótékony hatására a klíma és a levegő összetételére. A kicsik szempontjából az árnyékteremtés mellett a fák öntözésében való részvétel fontos szemléletformáló elem lehet. Valószínűleg, amikor húsz év múlva esetleg, ha a saját gyermekeik is idejárnak, ezek a csemeték akkorra hatalmas, terebélyes fákká nőnek, és a mai apróságok okkal lehetnek büszkék rájuk. Nem szabad elfelejteni, hogy ez nem jött volna létre a szülők, a vállalkozások, magánszemélyek támogatása nélkül. Büszkék vagyunk rá, hogy sokan mellénk álltak ebben a munkában is. Arra gondolok, hogy nagyszerű célokat tűzünk ki magunk elé, amivel mások is azonosulni tudnak.

Az ST Solár Kft. elsőként csatlakozott a jótékonysági akcióhoz, ami sikerre is jutott. Szabó László operatív igazgatótól ezt is hallottuk:

Petrás Gábor fölkeresett bennünket, vázolta a tervüket és mi a lehetőségeinkhez mérten részt vettünk ebben a jó ügyet támogató tevékenységben. A gyerekekre figyelni és segíteni őket, az mindig fontos dolog. Otthon három gyermekünk van, itt egy „kicsivel” több, de nem kellett bemutatni az ő világukat a számomra. Az egy természetes dolog, hogy a felnőttek támogassák őket. Fát ültetni egy jelkép és gyakorlatilag is jó dolog. Csak ennyit tettünk.

Gyenes Éva Dunaújvárosi Óvoda Intézményvezető:

Ritka az ilyen nagy adomány, s ezért jár a köszönet a DLSZ akciócsoportjának, hogy most értünk dolgoztak, s az intézményeinket sikerült fásítani és árnyékolókkal felszerelni. Sajnos az óvodáink udvarán is tapasztalható jelenség volt, hogy tavaly, illetve tavalyelőtt a nyár sajnos nem kímélte a fákat. A gyerekeknek lételeme a mozgás, a levegőn tartózkodás, télen és nyáron is kötelező kivinnünk a kicsiket, és az sosem jó, ha nem tudnak árnyékban tartózkodni, hiszen megéghetnek, s különböző bőrbetegségek is elérhetik őket az extrém napsütéstől. Ez a három-négy fa, amit kapott minden intézmény, nagy segítség; ahogy hallottam, ezek gyorsan növő fák, szóval nem kell attól tartanunk, hogy csak húsz év múlva rendelkeznek majd gyönyörű lombkoronával. Igyekeztünk jó helyre tenni őket, játékok, homokozó közelébe, oda, ahol sok időt töltenek a gyerekek, így ezzel is óvni tudjuk őket. Óriási segítség ez nekünk, mert mi nem tudtuk volna ezt megoldani a saját költségvetésünkből, ezért nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki részt vett ebben az akcióban.

Mészáros László a Gazdasági Ellátó Szervezet Erdészet és Parkfenntartás vezetője Erdész és természetvédelmi mérnök, aki elhivatottan állt a projekt mellé. Segítsége és a szakértelme a záloga ennek a nagyon fontos munkának:

Petrás Gáborék kerestek meg bennünket ezzel a feladattal. Jótékonysági tevékenységről van szó ezért azonnal melléjük álltuk és igyekeztünk a rendelkezésre álló összeget a legjobb tudásunk szerint a cserjékre fordítani. Az óvodák és bölcsődék számát tekintve ez a famennyiség jelentősnek mondható. Szerencsére vannak még fák ezeken az udvarokon, de ezeket is megtizedelte a klímaváltozás, az extrém időjárás és a városi légkör ártalmai. Emellett vannak idősebb fák is, amik majd sajnos kivágásra kerülnek. Ezzel együtt is a faültetés mindig jó dolog. Elég nehéz a mi szakmánk is, mivel az időjárási körülmények változását nekünk is figyelembe kell vennünk. Az éghajlatváltozás pedig már nem a küszöbön áll, hanem át is lépett rajta. A fajta kiválasztása is elég nehéz dolog, mert mára már elég kevés közül választhatunk, amelyek egyaránt bírják az éghajlatváltozás és a városi környezetet hatásait. Három olyan fajt választottunk ki, amikben bízunk, hogy bírják az említett kemény kihívásokat. Mezei juhart, virágos kőrist és kislevelű hársat, amelyek szárazságtűrőek és a reményeink szerin még sokáig adnak hűs árnyékot a kicsi gyermekeknek. Amennyiben itt jól érzik magukat, ötven-hatvan évig elélhetnek ezen a helyen. Azt szoktam mondani, hogy a faültetéssel még nem fejeztük be a munkánkat. Nagyon fontos a szakszerű ültetés, de legalább annyira a gondozás, az öntözés a tápanyag utánpótlás, a metszés, és a károkozókkal szembeni védelem is. Bárhol is ültetünk fákat, a szükséges időszakokban végiglátogatjuk azokat, hogyha kell, gondozásba is vesszük a növényeket. Nyilván nekünk is a szívünk szakad meg, ha a városban ki kell vágni egy fát. Minden esetben megteszünk mindent a megmentésünk érdekében, de azt nem szabad elfelejteni, hogy nekik is van egy átlagos életciklusuk, ami után már nem lesznek képesek továbbra is megállni a helyüket.

Videófilm
Carissa Kupa
XV. Carissa Országos Labdarúgó Kupa
I. Helyezett Dunaferr Vasas, 2017. Dunaújváros