Sportolói Véradás

Vért adtunk, rekordot döntöttünk, az életnek szereztünk plusz pontokat…

(Sportolói Véradás Dunaújváros, Fabó Éva Sportuszoda, 2023. 05. 16.)

A CARISSA Sportegyesület nagyon büszke arra, hogy ezt a kiemelkedő társadalmi eseményt segíthette. Sportolóink, ahogy már megszoktuk az évtizedek alatt, ismét remekeltek. De ezúttal nem a győzelem volt a fontos (bár az is simán összejött), hanem a részvétel és az újabb bizonyíték arra, hogy összefogással, nagyszerű célok kitűzésével újra és újra diadalra vezethető Dunaújváros. A csodálatos világbajnok úszónőről, Fabó Éváról elnevezett impozáns uszodánk ezúttal is az élet mellett tette le a voksát, csakúgy, ahogy mindennap lehetőséget adva a sportnak, az egészséges életmód gyakorlásának. A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, "Jót szívből Dunaújvárosért" elnevezésű akciócsoportja által nagyszerűen megszervezett véradáson az eddig elérhetetlennek tűnő újvárosi véradó rekord (160 fő) megdöntése volt az egyik cél. Természetesen a legfontosabb a nagy mennyiségű vér leadása, de most a két gondolat egymást segítette. Felemelő érzés volt, ahogy a kígyózó sorokban felfedezhettünk országos és világhírű sportolókat, tanárokat, tanulókat, kétkezi munkásokat, hiszen az élet minden szegmenséből jelen voltak a segítők. Ami még varázslatosabbá tette ezt a szíveket melengető eseményt, hogy nem csak a város, hanem a város környéke is nagy számban képviseltette magát, sőt a Vármegye székhelyről, Székesfehérvárról is érkeztek véradók. A sportolók hívó szava tehát célba ért. Az összesen 217 donortól levett vér közel 700 embertársunknak biztosít megfelelő vérellátást.

„Vért csak ember képes adni” írja a költő, azonban ilyenkor nem csak vért adunk, hanem új reményt, egy új esélyt valakinek, aki éppen a testvérünkké vált…

 

Dr. Eszenyi Zoltán (közjegyző): A Dunaújvárosi Triatlon Sport Egyesületet képviselem ezen a véradáson. Igaz, nem vagyok rendszeres véradó, ám fontosnak tartom, hogy kiálljunk ilyen fontos ügyek mellett. Bárkivel történhet olyan esemény, amikor vérre van szüksége, kötelességünk segíteni.

Barta Endre (humán ügyekért felelős alpolgármester): Már sokszor felhívtuk, s még sokszor fel is fogjuk hívni a figyelmet a véradásra, s ez a közösségi élmény adott még egy kis pluszt is ehhez az akcióhoz. Nagyon jó érzés volt látni, hogy már reggel kilenckor ilyen sokan itt voltak, hogy vért adjanak. Rekordszámú résztvevő várható, amiért természetesen jár a köszönet mindenkinek, aki részt vett ebben, hiszen rengeteg életet megmenthetünk ezzel a mai akcióval. Óriási öröm, hogy rengeteg sportoló jött el a Fabó Éva Sportuszodába, ezzel is bizonyítva, hogy Dunaújváros egy sportváros, mely akkor is meg tud mozdulni, ha egy jó ügy mellé kell állnia.

Csőgér Sándor Tanár úr (Rudas Iskola): Eddig százhuszonegyszer adtam vért. A most következőt ma már sajnos nem tudom kivárni, hiszen még a „záróra” felé is nagyon sokan voltak. Majd az OBI-ban bepótolom csütörtök délután. Már vagy ötven éve sportolok én is, a Rudas iskolában dolgozok tesi tanárként. Minden nap ide járok úszni. Triatlonistának mondhatom magamat, hiszen a sportágaim a futás, az úszás és a kerékpározás. Magamnak csinálom, a célom az egészség megőrzése. A sportos élet és a véradás nagyon is összefüggő dolgok hiszen, ha az ember egészséges, akkor tud vért adni, segíteni tud másokon. Kellemes dolog az is, amikor azt mondják, hogy „köszönjük szépen a véradást”, vagy éppen amikor legutoljára adtam, akkor sms-ben megírták, hogy xy műtétjéhez kellett az én vérem. Megdobogtatja az ember szívét, amikor konkrétan megtudja, hogy ki volt az, akin segíthettem.

Köszönjük Tanár úr!

Vincze Dezső (futsal játékos): Több dolog miatt jöttem el. Egyrészt a Petrás Gabival is jó viszonyt ápolok, ő pedig személyesen hívott meg erre az eseményre. Másrészt ebben a rohanó világban nincs sok idő valami igazán jót tenni. Most lehetőség van rá, akkor itt a helye az embernek. Örömmel látom, hogy nagyon sokan jöttek el, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz.

Paget Olivér (labdarúgó): Ez egy nagy lehetőség arra, hogy a foglalkozásunktól függetlenül tegyünk valamit a rászorulókért. Vért adni egy nemes dolog, élet menthetünk vele. Szívesen gondolok rá még akkor is, ha nem is tudom meg, hogy kinek segítettem vele. Amikor megtudtam, hogy ma elsősorban korosztálytól függetlenül sportolókat várnak ide, csakis egyféleképp dönthettem. Jó érzés volt látni ezt a sok embert és az járt a fejünkbe, hogy közéjük tartozom, mert szinte mindenki személyes ismerősöm volt.

https://www.youtube.com/watch?v=Cfe4L04ildU

 

Videófilm
Carissa Kupa
XV. Carissa Országos Labdarúgó Kupa
I. Helyezett Dunaferr Vasas, 2017. Dunaújváros