Szemetet szedtünk

 „ A takarítás világnapja”

Dunaújváros, 2023. szeptember 16.

Kitakarítottuk az Erdei Tornapályát!

Idén is csatlakozott Dunaújváros, és a CARISSA Sportegyesület, a „World Cleanup Day” programhoz, vagyis „A takarítás világnapja” eseményhez. A DECATHLON Dunaújváros Áruház, valamint a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség „Jót Szívből Dunaújvárosért!” szekciója szervezte meg a tavalyi évhez hasonlóan városunkban (az Erdei tornapályán és a kapcsolódó területeken) ezt a nagyszerű megmozdulást.

Az időjárás kimondottan kedvezett az eseménynek, mely nagy sikert aratott, hiszen mintegy nyolcszázan (!) húztak kesztyűt, ragadtak szemeteszsákot és választották ezt a programot szeptember 16-án szombaton, a környezet megóvása érdekében. A lelkes önkéntesek több mint ezer tonna hulladéktól szabadították meg környezetünket. Ugyanakkor a szervezők elmondták, hogy ez a megmozdulás egyúttal az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem is.

Németh Kitti (DECATHLON): Szeretnénk felhívni a figyelmet erre a nagyon kellemetlen jelenségre, azonban nyilvánvaló, hogy ez a törekvés nem lehet sikeres az emberek tevékeny közreműködése nélkül, ezért köszönet illet mindenkit, aki időt szánt arra, hogy maga is tegyen városunk tisztaságáért.

A közösségi összefogást erősítő eseményen több oktatási intézmény képviseltette magát, de a résztvevők között szép számmal akadtak munkahelyi közösségek, társadalmi szervezetek is. A tavalyi évhez hasonlóan idén is a DECATHLON biztosította a szemétszedéshez szükséges eszközöket (kesztyűket, zsákokat, ivóvizet), sőt volt lehetőség a pihenőidőben kipróbálni az áruház által a helyszínen bemutatott rollereket és kerékpárokat is. A „Jót Szívből Dunaújvárosért” csapata is kitett magáért, hiszen ezúttal 1000 darab csokoládéval kedveskedtek az akcióban résztvevőknek. Természetesen mindkét szervezet kivette alaposan a részét a szemétszedésből is, majd a nap végén ezúttal is együtt bonyolították le az összegyűjtött hulladék elszállítását.

Az önkéntesek jellemzően leginkább lakossági, vegyes hulladékot találtak, de szétdarabolt szekrény, bevásárló kocsik, üres üvegek és építési hulladék is került elő a fák és a bokrok tövéből.

Sajnos a szemetelők komoly károkat okoznak az erdők területén, hiába van egyre több helyen lehetőség a hulladék lerakására 

Petrás Gábor („Jót szívből Dunaújvárosért!): A kampány célja az, hogy minél többen segítsenek a természet megtisztításában, ragadjanak kesztyűt és szemeteszsákot és gyűjtsenek össze annyi szemetet, amennyit csak tudnak. Ugyanakkor figyeljünk környezetünk tisztaságára. Ezért is indította el a két szervezet tavaly ezt a közös projektet, amelynek keretében az emberek életkörülményeinek javítására törekszenek.

Tóth Imre (CARISSA SE): mindig csatlakozunk az ilyen és ehhez hasonló akciókhoz, akár önkéntesként, vagy mint ezúttal szervezőként. Fontosnak tartom, hogy az eseményről készült fotókat megosszuk, így az akció végére jól látható, hogy milyen sokan teszünk azért, hogy Dunaújváros élhetőbb legyen. Megjegyzem, hogy egyrészt nagyon örvendetes az, hogy egyre többen kapcsolódnak ki a természetben és sokan használják az erdei tornapályát, másrészt az így megnövekedett erdei forgalom jobban meg is terheli ezt a csodálatos területet. Kérek mindenkit, hogy sportolás, kirándulás közben ne hagyjunk magunk után a lábnyomunkon kívül mást az erdőben!

Videófilm
Carissa Kupa
XV. Carissa Országos Labdarúgó Kupa
I. Helyezett Dunaferr Vasas, 2017. Dunaújváros